Het klimaat in Lapland
In Lapland heerst, vanwege de ligging boven de poolcirkel, een subarctisch klimaat. Dit betekent dat er lange en zeer koude winters zijn en korte warme zomers. In de winter daalt het kwik naar een temperatuur die schommelt tussen de – 10°C en – 30°C. Maar doordat de lucht veel droger is dan bij ons in Nederland, voelt het niet zo koud aan.
De eerste sneeuwvlokken vallen in het hoge noorden meestal al in september. Vanaf november is Lapland al bedekt in een dikke laag sneeuw. In december, januari en februari (diepste winter) valt de meeste sneeuw. Alle bomen zijn dan prachtig bedekt met dikke lagen poeder en takken die naar beneden hangen door het gewicht. De sneeuw blijft wel liggen tot begin mei.
Kleding bij de excursies
Bij de excursies krijg je een thermo outfit om te gebruiken. Dat is een thermische overall die wind- en waterdicht is. Afhankelijk van de temperatuur draag je de overall wel of niet over je eigen ski-jack heen. Indien nodig zijn bij de activiteiten ook handschoenen en laarzen inbegrepen.
De verstrekte laarzen of snowboots bij de thermo outfit, zijn tenminste een maat groter dan je normale schoenmaat. Ruim zittende schoenen houden de voeten warmer. Dat geldt ook voor sokken en kniekousen. Let wel, deze laarzen of snowboots zijn meestal niet geschikt om een langere wandeling op te maken. Zorg daarom zelf ook voor lekker zittende snowboots.
Kledingtips
- Wanneer je bij lage temperaturen naar buiten gaat, kun je je het beste kleden in laagjes.
- De eerste laag bestaat uit thermisch ondergoed (broek en shirt met lange mouw van synthetisch materiaal) en dunne sokken of kniekousen (ideaal is 70% wol / 30% synthetisch).
- De tweede laag uit een skipulli of dunne fleecetrui met een sportbroek van katoen of fleece. Daaroverheen een dikke trui (wol of fleece) met een skibroek en wollen (ski)kousen.
- De buitenste laag bestaat uit een ski-jack of winterjas, muts en sjaal, handschoenen of wanten. Het is handig om zowel dunne handschoenen mee te nemen als dikkere wanten die daar overheen gedragen kunnen worden.
Nog meer kledingtips…
- Je krijgt bij deze singlereis Lapland een bivakmuts die je kunt gebruiken. Mocht een eigen bivakmuts fijn vinden, dan kun je bij de Decathlon (voor weinig) een eigen bivakmuts kopen waar je doorheen kan ademen.
- Als je toch bij de Decathlon bent, dan kan een hoofdlampje ook handig zijn. Geen must, maar als je ’s nachts op pad wilt om op een mooie open plek het Noorderlicht te bekijken, dan is het wel handig voor het bijschijnen op de looproute.
- Verder stevige bergschoenen of laarzen met goede profielzool.
- Draag verschillende sokken. Zodat je een combinatie kunt maken van dunne synthetische en dikkere sokken daaroverheen.
- Maak je niet te druk over ‘leuke kleding’ voor ’s avonds in een restaurant. Ook dan zul je lekker warme kleding dragen en loop je op snowboots of sokken in het restaurant. Hier kijkt niemand van op ;-).
Kou in Lapland
- Het dragen van een bril kan bij een sneeuwscootersafari lastig zijn omdat de glazen onder de helm of motorbril kunnen beslaan. Als je contactlenzen hebt, wordt aangeraden om die te dragen.
- Het is beter om voorafgaand aan de sneeuwscootersafari geen crème of make-up op het gezicht te doen, want met crèmes heb je meer kans op bevriezing van de huid.
- Mocht je toch crème gebruiken, dan niet op waterbasis. (De calendula crème van Weleda beschermt je tegen weer en wind, een aanrader.)
- Ben je een koukleum? Dan zijn warmtepacks voor je handen en voeten een aanrader.
- Neem vlak voor een safari bij extreem lage temperaturen ook liever geen sauna of douche.
- Zorg dat je camera in een stevige, waterafstotende tas zit. Verder is het een goed idee om extra batterijen in een borstzak te stoppen om ze op temperatuur te houden. Het gebeurt namelijk nogal eens dat de batterijen bevriezen waardoor de camera niet meer werkt.